Київ, Святошинська, 34, оф.303
Каталог товарів

Про газобетон

Категорії

Чи будувати будинок з газобетону?

Питання вибору стінового матеріалу є одним з найскладніших при нинішньому асортименті стінових блоків. Для кожного забудовника вибір оптимального будівельного матеріалу одне з головних і складних завдань, якому необхідно приділити максимум уваги. У сучасних проектах котеджного будівництва особливою популярністю користується газобетон. Застосування пористого газобетону також є доцільним в багатоповерховому будівництві.

Безумовно, самим традиційним матеріалом вважається цегла. Але в останні десятиліття або навіть роки на будівельному ринку України з'явилися принципово нові, або ж добре забуті старі стінові матеріали.

Короткий список стінових будівельних матеріалів наступний:

В даній статті мова піде про газобетонні блоки

Газоблок Паз-гребінь-захват

Газобетон (газоблок) є одним з найбільш економічно вигідних стінових будівельних матеріалів. Будучи одним з різновидів пористого бетону, автоклавний газосилікатний бетон - це суміш цементу, піску, алюмінієвої пудри і негашеного вапна. При додаванні води, вапно вступає в реакцію з алюмінієм, завдяки чому виділяється газ, який спінює бетонну суміш, надаючи їй в першу чергу легкість. Далі продукт-сирець запікається в автоклавах, і в підсумку виходить масив запеченого (готового) газобетону, який розрізається на потрібні розміри.

Властивості газобетону

Газобетон легкий. Завдяки комірчастій структурі, щільність газобетону може варіюватися від 150кг/м3 (теплоізоляційний) до 1000кг/м3 (конструктивний газобетон). Чим вища щільність газобетону, тим вища його несуча здатність, а, інакше кажучи, міцність, також вище і теплопровідність. Відповідно, чим щільність нижче, тим «тепліше» буде побудована конструкція. Зі шкільної фізики відомо, що повітря володіє дуже низькими теплопровідними характеристиками. Саме завдяки наявності у комірках повітря, теплопровідні властивості газобетону набагато краще, ніж, наприклад, у цегли.

Комірчаста структура газобетону

Отже, газобетон набагато легше цегли, набагато нижча його теплопровідність, має властивість «дихати», тобто він може вбирати надлишок вологи з повітря, і «віддавати» вологу сухому повітрю. На газобетонну кладку потрібно набагато менше часу, так як газоблоки мають великі розміри, і в той же час не останню роль відіграє легкість. В даний час заводи-виробники газосилікатного бетону перейшли на випуск високоточних блоків, з поліпшеною геометрією і мінімальними допусками. Звідси випливає ще один важливий факт: на обробку стіни потрібен набагато менший обсяг штукатурки і робіт, а іноді досить пройти фінішної штукатуркою зсередини будівлі для отримання ідеально-плоскої поверхні. Це, в свою чергу, заощаджує час і матеріальні витрати. Що стосується пожежної безпеки, газобетон здатний витримати дію відкритого вогню протягом до 7 годин без зміни своїх властивостей.

Для кожного забудовника вибір оптимального будівельного матеріалу є одним з головних і складних завдань, якому необхідно приділити максимум уваги. У сучасних проектах котеджного будівництва особливою популярністю користується газобетон. Застосування пористого газобетону також обгрунтовано в багатоповерховому будівництві.

Виробництво газобетону

Для виробництва газобетону необхідні наступні компоненти:

  • алюмінієва пудра (газоутворювач);
  • кварцовий пісок (наповнювач);
  • вапно (зв’язуюча складова);
  • вода.

Процес складається з декількох етапів: ретельне перемішування, нарізування на форми після первинного затвердіння, і запікання готових масивів у автоклавах. В результаті виходить будівельний матеріал, унікальний за своїми характеристиками.

Альтернативними способами виробництва газобетону є пропарювання і звичайне атмосферний твердіння. Кожен спосіб має свої плюси і мінуси, які впливають на властивості газобетону.

Переваги використання газобетону:

  • доступність сировинної бази для виробництва;
  • невисока ціна газобетону;
  • високі звукоізоляційні показники;
  • висока геометрична точність і низька вага - мабуть, пріоритетні будівельні характеристики, завдяки яким газоблоки стали настільки популярними.

Перш ніж купити газобетон, необхідно провести аналіз всіх його характеристик, переваг та недоліків.

Головні переваги газобетону: легкість, стійкість до зовнішнього агресивного середовища і теплоізоляція, а також швидкість зведення будівель. Кладка з газоблоків захищає від підвищеної вологості, стіни не схильні до гниття і іржі, зменшують навантаження на фундамент, зберігають свої якості тривалий час, мають хороші теплові характеристики.

Використання газобетону

У малоповерховому будівництві і приватних забудовах використовують блоки щільністю Д300, Д400, Д500. Для багатоповерхового будівництва, як правило, вибирається газобетон щільністю Д500 і вище. Знову ж таки, якщо це монолітно-каркасний будинок - то не має різниці міцність стінового матеріалу, так як він не несе на собі інших навантажень, ніж власне.

Виробництво газобетону не вимагає великих матеріальних витрат і тому є доступною технологією в будь-якому регіоні.

Недоліки

При всіх перевагах, газобетон як матеріал володіє одним важливим недоліком. Будучи дихаючим матеріалом, він поступово накопичує велику кількість вологи, в результаті відбувається розщільнення і руйнування матеріалу. Тому, для запобігання попадання всередину вологи обов’язково потрібно робити хорошу гідроізоляцію, як при внутрішніх, так і зовнішніх оздоблювальних роботах.

Також до недоліків можна віднести невисоку міцність. У даного матеріалу вона найчастіше М25-М40.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*